Αδαμαντία Πόλλις (1923-2015) Η αγωνίστρια ελληνο-αμερικανίδα διανοούμενη

ADAMANTIA POLLIS (1923-2015)

H αγωνίστρια διανοούμενη Adamantia Pollis πέθανε στις 5 Αυγούστου 2015. Η «Addie» έζησε όλη τη ζωή της στην αγαπημένη της πόλη, την Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Λύκειο George Washington που ήταν ξακουστό για την εξαιρετική ποιότητα των σπουδών του (σ’ αυτό φοίτησαν ο τραγουδιστής, ηθοποιός και ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε αλλά και ο πρώην ΥΠ.ΕΞ, των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ κά.) Σπούδασε Οικονομική Επιστήμη στο Κολέγιο Χάντερ του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης. Απέκτησε δίπλωμα Μάστερ στην Οικονομική Επιστήμη και διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης.
Όπως γράφτηκε στην νεκρολογία στην εφημερίδα New Υork Times «η Addie έσπασε το καλούπι της νεαράς Ελληνοαμερικανίδας» και αφιέρωσε τον εαυτό της στον αγώνα ενάντια στις αδικίες που έβλεπε στον κόσμο. Ήταν μαχήτρια της υπόθεσης της ισότητας των φύλων.
Η ακαδημαϊκή της καριέρα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να αποκτήσει, να ερευνήσει και να διαδώσει τις γνώσεις και να δράσει ως διδάσκουσα αλλά και ως ακτιβίστρια για την κοινωνική αλλαγή. Είχε αποκτήσει διεθνές κύρος ως αυθεντία σε ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Σύγχρονης Ελληνικής Πολιτικής. Η αγάπη της για την διδασκαλία ήταν η κυρίαρχη δύναμη που την ωθούσε σε όλη τη ζωή της. Καθ’ όλη την διάρκεια της δημιουργικής θητείας ως καθηγήτρια στο Κολέγιο Hunter και στη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών στη New School for Social Research απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε ως Ομότιμη Καθηγήτρια έπαιξε επάξια το ρόλο του μέντορα για πολλούς/ές φοιτητές/τριες και πήρε μέρος σε πολλές συνεργατικές-συλλογικές επιστημονικές έρευνες τόσο μαζί τους όσο και με άλλους/ες ερευνητές/τριες.

Μια σημαντική συνεισφορά της στη διεθνή πάλη εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 ήταν η επιμέλεια της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής «Η ελεύθερη φωνή της Ελλάδας» στον προοδευτικό σταθμό WEVD της Νέας Υόρκης που είχε ιδρυθεί το 1927 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής
Από το εκτεταμένο έργο της στα ελληνικά έχει εκδοθεί μονάχα το βιβλίο Κράτος, δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, 1988), καθώς το άρθρο της «Επέμβαση των ΗΠΑ στα ελληνικά εργατικά σωματεία, 1947-1950» στο συλλογικό τόμο Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950: Ένα έθνος σε κρίση (Θεμέλιο, 1984).

Ενδεικτική βιβλιογραφία
Human Rights: New Perspectives, New Realities (co-ed Peter Schwab). Lynne Rienner, 2000.
“Greece: A Problematic Secular State”. In Dimitris Christopoulos, Legal Issues for Religious Minorities in Greece, 1999. (στα ελληνικά Νομικά ζητήματα θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα, 1999, Αθήνα: Κριτική)

“The Role of Foreign Powers in the Structuring of Ethnicity and Ethnic Conflict in Cyprus”. In Vangelis Calotychos (ed.), Cyprus and its People. Westview Press, 1998.
“Towards a New Universalism: Reconstruction and Dialogue”. Netherlands Quarterly of Human Rights (Μάρτιος ’98).
“Modernity, Civil Society and the Papandreou Legacy”. Journal of the Hellenic Diaspora 23.1 (1997).
“The Social Construction of Ethnicity and Nationality: the Case of Cyprus”. Nationalism and Ethnic Politics 2.1 (Άνοιξη 1996).
Quality of living: environmental viewpoints (to read and discuss with other concerned humans), Oklahoma City, Oklahoma, American Institute of Discussion, 1973

Το Πορτραίτο φιλοτέχνησε ο Θανάσης Τσακίρης
Δρ. ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία»
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας
http://tsakiris.snn.gr
http://tsakthan.blogspot.com

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s