Τσαρλς Ράιτ-Μιλλς

Τσαρλς Ράιτ-Μιλλς

Ο Charles Wright Mills (27/8/1916, Waco, Texas –20/3/1962, Nyack, New York) ήταν ένας εξαίρετος Βεμπεριανής λογικής (παρ’ όλο που πολλοί τον θεωρούν Μαρξιστή γιατί χρησιμοποιεί την ταξική ανάλυση) κοινωνιολόγος, που στο έργο του ανατέμνει με μαεστρία χειρούργου την κοινωνία των ΗΠΑ της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου και της μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης. Στο έργο του The New Men of Power: America’s Labor Leaders μελετά τη δυναμική των συνδικαλιστών εργατών που συνεργάζονται με το ανώτατο στελεχικό δυναμικό των επιχειρήσεων και τα ίδια τα αφεντικά. Συμπεραίνει ότι η εργατική τάξη και η ριζοσπαστικότητά της απαλύνονται με την υιοθέτηση των άμεσων οικονομικών αιτημάτων (bread & butter) των συνδικαλιστών εργατών που θάβουν το «τομαχώκ» του ταξικού πολέμου και αποποιούνται την ιδέα της δομικής αμφισβήτησης, νοιώθοντας άνετα ενσωματωνόμενοι ως αναπόσπαστα μέρη του συστήματος. Με την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα, οι συνδικαλιστές ηγέτες παίζουν έναν (κατώτερο κάπως) ρόλο ως «Νέοι Άνθρωποι» στη λέσχη της ελίτ της εξουσίας των ΗΠΑ.
Στο έργο του White Collar: The American Middle Classes επισημαίνει ότι οι γραφειοκρατίες που κυριαρχούν στα συνδικάτα των βιομηχανικών εργατών των πόλεων και υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν, τους αφαιρούν την ανεξάρτητη σκέψη μετατρέποντάς τους σε ένα είδος χαρούμενου καταπιεσμένου ρομπότ. Παίρνουν ένα μισθό αλλά αλλοτριώνονται αποξενωμένοι από τον κόσμο λόγω της ανικανότητάς τους να τον αλλάξουν. Στο έργο του The Power Elite τονίζει ότι η κοινωνία των ΗΠΑ κυριαρχείται από τρεις ελίτ, την οικονομική, την πολιτική και τη στρατιωτική που μοιράζονται μια κοινή αντίληψη για τα πράγματα: α) καθοδηγούνται από τη «στρατιωτική μεταφυσική», δηλαδή το στρατιωτικό ορισμό της πραγματικότητας, β) κατέχουν «ταξική ταυτότητα»- θεωρούν τους εαυτούς τους ξεχωριστούς και ανώτερους από την υπόλοιπη κοινωνία και 3) χαρακτηρίζονται από εναλλαξιμότητα, δηλαδή κινούνται από τη μια ελίτ στην άλλη με χαρακτηριστική άνεση και έχουν αλληλοσυσχετιζόμενα διευθυντήρια και 4) χρησιμοποιούν τις μεθόδους της κοοπτάτσιας/κοινωνικοποίησης, δηλαδή επιλέγουν νέα μέλη για τους κύκλους τους με τη μέθοδο της διανοητικής … «κλωνοποίησης», Η συμμαχία μεταξύ τους δεν είναι πάντοτε εύκολη και ανέφελη. Βεβαίως, στηρίζονται στην κοινότητα των συμφερόντων τους καθοδηγούμενοι από την στρατιωτική μεταφυσική και μετατρέπουν την οικονομία σε «οικονομία διαρκούς πολέμου».

  • Mills, C. W. and Schneider H. (1948/2001) The New Men of Power: America’s Labor Leaders. Chicago, IL: University of Illinois Press.
  • Mills, C. W. (1951/1983) White Collar: The American Middle Classes. New York, NY: Oxford University Press.
  • Mills, C. W. (1956/2000 )The Power Elite. London Oxford University Press.

Το πορτραίτο φιλοτέχνησε ο
Θανάσης Τσακίρης
Δρ. ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία»
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment